top of page

קורונה וזכויות אדם: מקבץ מערכים

  • 12 ביוני 2023
  • זמן קריאה 3 דקות

בחודשים הראשונים של תקופת הקורונה, מחלקת החינוך של האגודה הציעה מערכי שיעור ללמידה מרחוק העוסקים בנושאי זכויות אדם, דמוקרטיה ומאבק בגזענות בזמן משבר, בהתאמה לתנאים המערכתיים והחינוכיים החדשים שנוצרו.

הנושאים הללו חשובים תמיד, ובפרט בתקופת חירום כמו זו שכפתה עלינו המגפה.




המאבק בהתפשטות מגפת הקורונה מעורר לא מעט סוגיות ושאלות הקשורות לזכויות אדם. התפרצות הנגיף בישראל הביאה את המדינה לחוקק תקנות רבות לשעת חירום על מנת לעצור את התפשטות המגפה. אולם גם אם פעולות לבלימת המגיפה הן הכרחיות לשם השמירה על בריאות הציבור ועל הזכות של כולנו לבריאות ולחיים, הרי שצעדים דרסטיים להגבלת תנועה, מניעת התכנסויות, טיסות וכניסה לישראל, השבתת לימודים ומקומות עבודה – בעיקר כאשר הם מתמשכים מעבר למספר שבועות – מובילים לפגיעה קשה בזכויות האזרחים.

לאחרונה קיבל בג"ץ את עתירת האגודה לזכויות האזרח ושלוש עתירות נוספות נגד החלטת הממשלה, שהסמיכה את שב"כ לאתר את כל האנשים שהיו במגע קרוב עם חולי קורונה, ולימד אותנו שיעור על איזונים ומידתיות במקרה של התנגשות בין זכויות. מתוך תמצית פסק הדין: "הבחירה לעשות שימוש בארגון הביטחון המסכל של המדינה לצורך מעקב אחר מי שאינם מבקשים לפגוע בה, מבלי שניתנה הסכמה לכך מצד מושאי המעקב, מעוררת קושי רב ביותר ויש לחתור למציאת חלופה הולמת אחרת, המגשימה את עקרונות הגנת הפרטיות".

על הפגיעה בזכויות אדם, גם בשעת משבר, להיות מידתית. לפיכך, כל מהלך שנעשה לטובת המאבק בקורונה חייב להיבחן בכובד ראש גם בהיבט של צמצום הפגיעה בזכויות אדם.

אנו מזמינות אתכם/ן לעשות שימוש במערכים המגוונים הנכללים בערכה החינוכית שהכנו בנושא זכויות אדם בזמן משבר - כדי להכיר לתלמידים ולתלמידות את המושג של זכויות אדם ואת משמעותן של כמה מזכויות היסוד, להעלות את מודעותם/ן למקרים של התנגשות בין זכויות ופגיעה כפולה בזכויות המתרחשים בישראל בתקופה זו במסגרת המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה, ולעורר דיון חינוכי על חשיבות צמצום הפגיעה בזכויות אדם גם בימים אלה.

מערך פעילות לעבודה עצמית לכיתות ט'-י' כמשימת בית לתלמידים ולתלמידות.

שיעור בנושא מדיה וזכויות אדם בימי קורונה לכיתות ד'-ו' ששודר במערכת הלמידה המקוונת של משרד החינוך.



חיפוש קצר בערוצי התקשורת השונים וברשתות החברתיות יעיד כי תופעות של גזענות מתרחשות בישראל באופן יומיומי בכל המרחבים הציבוריים: ברחוב, בתקשורת, בפוליטיקה, ברשתות החברתיות ובמוסדות ציבוריים. בחברה הישראלית השסועה – בה קיימת עדיין היררכיה בין תרבות הגמונית לתרבויות "אחרות", בין צבע עור אחד לאחר, בין זהויות אתניות, מגדריות, לאומיות, דתיות וכלכליות – הולכים גילויי הגזענות ומתרבים, ואיתם תופעות קשות של אלימות, אפליה, הדרה ואף פשעי שנאה.

באופן בלתי מפתיע, ואולי כבכל תקופת משבר, מגפת הקורונה הביאה לפרץ גזענות עולמי. ברשתות החברתיות, בערוצי התקשורת ובמרחבים הציבוריים נפוצו אזהרות, האשמות וביטויים גזעניים שכוונו תחילה כלפי סינים בפרט ואנשים ממוצא אסייתי בכלל, ובהמשך גם כלפי עמים אחרים וקבוצות שונות. החשש מפני הנגיף מעצים את הדעות הקדומות שהיו קיימות עוד קודם לכן, והמגפה מלבה גזענות, לאומנות ושנאת זרים. תופעות אלה, לצערנו, לא פסחו גם על החברה בישראל.

יחד עם זאת, נגיף הקורונה מלמד את האנושות שיעור חשוב גם בשוויון בין בני האדם, שהרי הוירוס אינו מבחין בגבולות לאומיים, בצבע העור או בהבדלים חברתיים ותרבותיים שמפרידים בינינו בימי שגרה. יתר על כן, המשבר הנוכחי מדגיש את הצורך בסולידריות אנושית, בערבות הדדית ובשיתוף פעולה, כמפתח הכרחי ליכולתה של האנושות לצלוח את המגפה.

אנו מזמינות אתכם/ן לעשות שימוש במערכים המגוונים הנכללים בערכה החינוכית שהכנו בנושא "גזענות בימי קורונה" - כדי להכיר לתלמידים ולתלמידות את המושג גזענות, להעלות את מודעותם לגילויי גזענות בישראל ובעולם, ולעורר דיון חינוכי על חשיבות ההירתמות למאבק בגזענות גם בתקופה הנוכחית. מערכי השיעור והפעילות מתאימים לתלמידי חטיבת הביניים, אך ניתן להתאימם ולהעבירם גם בגילאים בוגרים ואף צעירים יותר.

מערך שיעור עם מצגת נלווית - למורים/ות שירצו ללמד את הנושא בזום. מערך פעילות ללמידה עצמאית - למורים/ות שירצו לשלוח לתלמידים משימת בית. שיעור בנושא גזענות ומדיה לכיתות ד'-ו' ששודר במערכת הלמידה המקוונת של משרד החינוך.




המאבק במגפה והסגר משפעים רבות על מציאות חיינו, בזמן שכולנו מתמודדים/ות עם ההשלכות הישירות על החירויות שלנו ועל מצבנו הכלכלי, ישנן קבוצות החוות פגיעה כפולה - אותן אוכלוסיות שגם בימי שיגרה חוות אי שוויון וסובלות מאפליה. המשבר הנוכחי מציף את הפערים החברתיים ומעמיק עוד יותר את הפגיעה באוכלוסיות אלה, בעוד המדינה איננה מספקת את הסעדים הנדרשים.

החומרים החינוכיים שאנו מציעות השבוע עוסקים באיזונים בין זכויות ובפגיעות הייחודית של נשים בעת משבר.

 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
ACRI logo - transparant.png
אודות

تعتبر جمعية حقوق المواطن المؤسسة الاعرق والاقدم والرائدة في إسرائيل, وهي الوحيدة التي تعالج مجمل حقوق الإنسان: من حريّة التعبير، إلى ممارسة الحقّ في الصحة، في الدفاع عن حقوق الإنسان في الأراضي المحتلة وحتى حريّة العبادة، ومن النضال من أجل المساواة المدنية الكاملة وحتى حماية خصوصيّة الناس على الإنترنت. كل هذا حتى نتحدث ونفكر ونعيش في بلد يحمي حقوقنا جميعًا، وفي مجتمع متساوٍ وعادل.

  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
تواصل معنا

طاقم قسم التربية

هاتف: 5608185-03
فاكس: 5608165-03

توجه للاستشارة

للتوجه عن طريق البريد: mail@acri.org.il
جمعية حقوق المواطن في إسرائيل، قسم التربية.

انضموا الى نشرتنا البريدية

شكرا على تسجيلك للنشرة البريديّة التربويّة!

انضموا  للقائمة البريدية التابعة للجمعية

شكرا على تسجيلك للقائمة البريديّة للجمعية!

edu forum qr.png

للتواصل والانضمام لمنتدى معلمي المدنيات العرب

اضغط هنا

bottom of page